Saturday, August 27, 2011

en het blijft spannend

Vanochtend werd ik eerst opgeschrikt door een BAT van Eric Menkveld betreffende een Citroenkwikstaart bij Zandkes. Gelijk erheen, maar er bleken twee probleempjes. De vogel was uit beeld en Arend had op de display van Eric zijn toestel al een goede foto bekeken en daarop was inderdaad een erg bleek kwikje te zien, maar mogelijk toch geen Citroen.

Terug thuis al wel wat in de tuin gevogeld met de eerste Roodborst van het seizoen, een Fitis en 2 Tapuiten. Dat schoot dus niet echt op. Er werd echter weer gebat. Dit keer een Sperwergrasmus, de eerste van het jaar voor Texel. Snel Fine ingeladen en op naar het Reddingboothuis. Daar stonden de ontdekkers, Pieter Duin en Arend Wassink, in de berm en ze hadden de vogel in beeld. Iet wat in de begroeiing van een Vliertje, maar daar kwam hij snel uit en kon ik hem door de scoop heel aardig bekijken.

In de avond voor nog wat hvp-trek staan posten. Dat leverde 190 Zilverplevieren, 17 Regenwulpen en wat ander grut op. Ook een jagende Boomvalk en een juveniele Wespendief die in Dorpzicht inviel waren leuk.

Wednesday, August 24, 2011

24-08: najaarstrek goed op stoom en GROTE FRANJEPOOT

De dag begon rustig. Mijn telgenoot van de Eemshaven, Jacob Bosma, was een week op het eiland met zijn gezin en hij zou me om 8 uur ophalen. We besloten naar de Tuintjes te gaan en daar hadden we het rijk alleen. Zo weinig vogelaars als er waren zo goed zat het in de vogels. Vooral bij het zuidelijkste complex was het goed met een Draaihals in 1 beeld op een prikkeldraadhek met Paapje, Bonte Vliegenvanger en Grauwe Vliegenvanger. Het afzoeken van de bosjes nam een goed deel van de ochtend in beslag. Tijdens een bakkie koffie bij het kolkje hoorden we een Morinel aankomen en even later hadden we hem in beeld. Hier net van hersteld vloog enkele minuten later een roepende Ortolaan over. Geen slechte ochtend. De bulk bestond uit Grasmus, Fitis en lokale Roodborsttapuiten. Ook hadden we zo'n 100 Gele Kwikstaarten, vooral in de Mandenvallei.


Zoekplaatje met Draaihals Jynx torquilla - de Tuintjes - 24 augustus 2011 (Vincent Stork) 


Grauwe Vliegenvanger Muscicapa striata en Bonte Vliegenvanger Ficedula hypoleuca -
de Tuintjes - 24 augustus (Vincent Stork)

Om even voor 12-en thuis. Daar werd om 12:30 uur de rust alweer wreed verstoord door Bernard Spaans die doodleuk meldde dat hij net ervoor in het Wagejot een Grote Franjepoot had gezien. Na de waarneming via ons BAT-systeem Texelkundig te hebben gemaakt was het even zweten, omdat Mimi met de auto op pad was en ik met de kinderen thuis was. Gelukkig was ze binnen een halfuur weer terug zodat ik met Koen als een speer naar het Wagejot kon. De Grote Franje zwom met een juv Grauwe Franjepoot vrij achterin, maa liet zich ondanks de afstand en de regen mooi foeragerend zien. Opvallend was dat hij zich daarbij helemaal naar voren strekte om met de snavel plat op het water vliegjes o.i.d. van het wateroppervlak te snabbelen. Heel anders dan de andere franjepoten foerageren. Over het kleed bestaat nog wat verschil van inzicht. Er waren in het veld eigenlijk geen donker gecentreerde mantel- en  dekveren te zien, maar Arend kwam met het toch wel harde argument dat adulte Grote Franjepoten pas in oktober ruien en dat dit dus wel een eerste winter moet zijn.

Thursday, August 11, 2011

....dus toch zo af en toe...

Het lijkt zo simpel, weblogje bijhouden. Toch is het me weer gelukt om enkele weken offline te blijven. Een lekker loom zomervakantiegevoel, gecombineerd met niet al te schokkende waarnemingen van mijn kant zorgde voor een enorm gebrek aan blogactiviteit. Op Texel werden zo her en der leuke soorten gezien, zoals Purperreigers, Zwarte Ooievaars (nota bene te zien vanuit mijn huis, maar ik was niet thuis!), Grote Zilverreigers en een Poelruiter. Alleen die laatste lukte, en dan pas gisteren in de stromende regen. Kortom het houdt niet echt over.

Toch is de trek echt op gang met in de tuin alweer Braamsluipers, Grasmussen en eeb Tuinfluiter. Hvp-trek over huis leverde met enige regelmaat goede aantallen op vooral van Zilverplevieren, Groenpootruiters en Zwarte Ruiters. Van deze laatste vlogen 8 augustus zo maar even 50 exemplaren over huis met als grootste groep eentje van 25. Met de harde westenwind blijven ze mooi laag, dus vanmiddag maar weer eens proberen er iets leuks tussen uit te peuteren.

Ik probeer de draad weer meer op te pikken, want er zal zeker meer leven in de brouwerij komen op Texel.

Verder verwacht ik naast de leeslijst een nieuwe aanschaf te gaan recenseren een dezer dagen.